Paraziți intestinali: viermi

Majoritatea parazitozelor intestinale prezintă un tablou clinic foarte variabil și, de obicei, ușor. În cele mai multe cazuri, acestea sunt asimptomatice sau se prezintă cu diaree acută ușoară.

Bolile parazitare sau cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de viermi intestinali constituie o povară majoră a bolilor în întreaga lume, în special, dar nu exclusiv, în țările în curs de dezvoltare. Aceste tipuri de boli și infecții cauzate de paraziți intestinali sunt în creștere în ultimii ani, în principal din cauza creșterii numărului de călătorii în jurul lumii și a unei societăți globalizate.

De ce apare

Infecția cu paraziți intestinali este cauzată de ingestia de ouă, larve sau chisturi ale acestor agenți patogeni sau de transmiterea lor directă prin piele, profitând de orificiile naturale și de orificiile provocate de leziuni sau răni ale pielii. Fiecare tip de parazit va urma un traseu specific în interiorul gazdei, afectând astfel unul sau altul dintre organele interne.

Cum sunt clasificați acești paraziți

Paraziții intestinali sunt clasificați în două grupe:

  • protozoare
  • helminți
  • În cadrul acestei clasificări, există diferite subtipuri în funcție de organul afectat și de relația lor cu ființa umană infectată. În general, aceștia sunt împărțiți în:

Paraziți patogeni (cu capacitate infecțioasă).
Paraziți comensali (stabilesc o relație cu gazda lor și trăiesc împreună de la egal la egal).

Cum și pe cine afectează

Există puține studii care să stabilească frecvența și procentele de implicare a fiecăruia dintre tipurile de viermi intestinali. Cu toate acestea, putem estima că incidența parazitozelor intestinale în populația pediatrică spaniolă este de aproximativ 26,7-44,7%, cu parazitism multiplu în până la 53% din cazuri. Ținând cont de clasificarea de mai sus, protozoarele Giardia lamblia sunt cele mai frecvente la copiii cu vârsta sub 5 ani care frecventează grădinița.

Cele mai frecvente helminți sunt oxiurii și enterobius vermicularis. Cei mai frecvenți factori predispozanți pentru paraziții intestinali sunt: ingestia de alimente contaminate, insuficient gătite sau crude, conviețuirea cu persoane sau animale domestice infectate care pot fi rezervoare de agenți patogeni umani și copiii care frecventează grădinițele sau instituțiile.

Simptome și diagnostic

Majoritatea parazitozelor intestinale se prezintă cu un tablou clinic foarte variabil și, de obicei, ușor. În cele mai multe cazuri, acestea sunt asimptomatice sau se prezintă cu diaree acută ușoară. Atunci când infestarea cu paraziți intestinali devine cronică, este posibil să se observe episoade ocazionale de malnutriție, diaree cronică și numai dacă se prelungește în timp, un risc de malnutriție.

În situațiile clinice reale, este dificil să se facă un diagnostic diferențial între toate tipurile de paraziți intestinali din cauza simptomelor, deoarece manifestările clinice sunt foarte nespecifice, așa cum s-a explicat mai sus. De aceea, diagnosticul se face prin examenul microscopic al materiilor fecale și este recomandabil să se recolteze 3 probe în zile diferite, deoarece eliminarea paraziților este neregulată la aceeași persoană de la o zi la alta.

Scaunele trebuie să fie proaspete (la câteva ore după defecație), nefiind contaminate de urină. Alte metode de diagnostic imunologic pentru detectarea antigenelor în fecale:

  • Imunodozarea enzimatică (ELISA),
  • imunofluorescență,
  • PCR, și metodele serologice cu detectarea anticorpilor specifici în ser sunt utile mai ales în parazitozele invazive cu rezultate negative la microscopia scaunelor.

Tratament

Parazitoza intestinală reprezintă astăzi o provocare pentru medici și familiile acestora, deoarece ajungerea la un diagnostic concret este uneori complexă și de lungă durată. Tratamentele eficiente sunt specifice fiecărui subgrup de paraziți, ceea ce face ca localizarea și diagnosticul precis să fie foarte importante pentru un tratament corect. În orice caz, este necesară individualizarea fiecărui pacient cu suspiciune de infestare cu paraziți intestinali și a familiei acestuia pentru alegerea specifică și precisă a tratamentului.

Ce trebuie să știți…

Majoritatea parazitozelor intestinale au un tablou clinic foarte variabil și, în general, ușor. În majoritatea cazurilor sunt asimptomatice sau se prezintă cu o diaree acută ușoară.
Cei mai frecvenți factori predispozanți pentru parazitozele intestinale sunt: ingestia de alimente contaminate, insuficient gătite sau crude, conviețuirea cu persoane infectate sau cu animale domestice care pot fi rezervoare de agenți patogeni umani și copiii din grădinițe sau instituții.
Fiecare pacient cu suspiciune de infestare cu paraziți intestinali și familia sa trebuie să fie evaluați individual pentru o alegere concretă și precisă a tratamentului.